Pogosta vprašanja ob fotografiranju novorojenčkov

Kdaj fotografirati novorojenčka?

Male štručke je najbolje pofotografirati v prvih 14 dneh po porodu, ko še najtrdneje spijo, saj takrat tako najbolje sodelujejo! Kasneje fotografiranje novorojenčkov že postane težje, saj so več in dalj časa budni, že prično opletati s svojimi ročicami, nožicami in glavico, kar pa malce uteži njihovo “poziranje”, hihi. :)

Kje fotografirati novorojenčka?

Malo štručko je najprimerneje pofotografirati kar pri nas v studiu, saj imamo tukaj največ rekvizitov, studijske opreme, miru ipd.

 

Fotografiranje je seveda možno tudi na domu, v tem primeru nekaj rekvizitov prinesemo s seboj. Zanj se običajno odločimo takrat, kadar je zaradi nekega razloga (običajno zdravja) fotografiranje v našem studiu oteženo ali nemogoče.

 

Možno je tudi fotografiranje v naravi, a seveda le ob dovolj toplih dnevih.

Kako dolgo traja fotografiranje?

Fotografiranje novorojenčka običajno traja med 2 in 4 urami, odvisno od razpoloženja, novorojenčka, števila različnih scen in motivov, ki jih želimo pofotografirati, ali so prisotni še bratci in sestrice, itd.

Kaj naj imamo oblečeno?

Najpomembneje, to, v čemer smo si všeč in se počutimo dobro!

 

Primernejša so enobarvna oz. ne-vzorčasta oblačila, saj lahko vzorci neželeno preusmerjajo pozornost. So pa dobrodošle razne teksture v samih tkaninah, pa tudi kakšni manjši modni dodatki, make-up in urejena pričeska.

 

Barve oblačil so lahko recimo enake kot dominantne barve v vašem domu. Nič za to, če niso povsem skladne, saj jih lahko kasneje pri obdelavi fotografij  še malenkost “popravimo”. Tako bodo v stanovanju izpostavljene fotografije z le tem bolj v "harmoniji". :)

Ali lahko prinesemo svoje rekvizite?

Seveda lahko, ti so zmeraj dobrodošli!  V Zcukrovem studiju so sicer na voljo že razna ozadja in podlage, košarice, odejice različnih barv, trakci za glavice, plišaste igračke in podobno.

Kaj še je fino prinesti zraven?

Nekaj dodatnih navadnih in nekaj tetra pleničk ter tolažilkico, če jo uporabljate.

Ali se nam lahko pridružijo tudi drugi družinski člani?

Seveda lahko! In mednje ne sodijo samo babice in dedki, tete in strici, bratranci in sestrične - to velja tudi za vaše kužke in muce, papige, želvice ter piščančke. Več vas je, lepše je!

Koliko prej je potrebno rezervirati termin?

Seveda prej, kot pokličete, večja je verjetnost, da bo termin na željen dan še prost. Nikoli ni prehitro! Je pa fino prvi klic opraviti vsaj kakšen dober teden, če ne dva pred želenim terminom. Pri novorojenčkih je fino za rezervacijo poklicati že naslednji dan ali dva po porodu.

Kako lahko starši pomagamo usmerjati otroke na fotografiranju?

Otroci so polni energije in polni čudovitih izrazov, ki jih želijo sprostiti v širno vesolje. Biti pri miru je zanje nekaj najhujšega. Dovolimo jim, da se znorijo in smejo početi stvari, ki jih doma običajno ne, saj bomo tako nagrajeni z največ lepimi fotografijami.

 

Otročke v primeren položaj za slikanje usmerjamo preko igre, s preusmerjanjem njihove pozornosti na zabaven način. Se afnamo kot klovni, jim ponudimo igračko, kaj zapojemo in podobno. Če prva igrača ne deluje, poskusimo z drugo ali s kakšnim drugim trikom. običajno je že tista tretja zvijača deluje!

 

Ko govorimo z otrokom zmeraj čepimo, čim bližje fotografu in fino je, da zmeraj govori/usmerja  samo ena oseba. Izogibamo se besedam kot so "nasmej se, oglej sem, kje je fotoaparat" itd., saj tako le redko izzovemo kakšen pristen izraz.

 

Na otročke se v zcukrovem studiu nikoli ne kregamo! ;)

 

Družinska fotografija naj bo zmeraj zabavna in polna norčavosti. Takšne fotografije bodo kar sijale od radosti in ujete pozitivne energije. Povežimo fotografiranje z nečim prijetnim in otročki se bodo zmeraj radi vračali pred objektiv!

Kdaj in kako prejmemo fotografije?

Praviloma vam nekje v tednu dni od fotografiranja pošljemo v predogled prvi, grob izbor neobdelanih  fotografij, iz katerih lahko sami izberete tiste, ki jih želite imeti obdelane. Nato jih mi v naslednjem tednu obdelamo.

 

Obdelane fotografije dobite ponovno v predogled za morebitne popravke/spremembe/dopolnitve. Ko ste z fotografijami zadovoljni digitalne verzije zapečemo na lično oblikovan DVD ter tudi razvijemo na klasični format 10x15cm. Oboje ob koncu prejmete v lično oblikovanem "paketku". :) Po želji lahko fotografije prejmete tudi preko spleta (dropbox, wetransfer ipd.) ali na USB ključku.

 

Po želji vam lahko izbrane fotografije razvijemo tudi na večje formate, fotoplatna, foreks ipd.

 

Neobdelanih fotografij ne dajemo naprej in jih ni možno dobiti, saj to niso naš končen produkt!

In plačilo?

Ko od nas prejmete končen paketek je le-temu priložen tudi račun, ki ga poravnate z nakazilom na naš TRR.

Darilni bon?

Da, pri nas lahko dobite seveda tudi darilni bon. Ta je personaliziran z našo grafiko in vašim kratkim posvetilom. Vrednost bona določite sami, prejemnik ga lahko uporabi za katerokoli fotografiranje, rok trajanja pa mu ne poteče.

 © 2019 Kreativni studio Grega Bohinc Toporiš s.p.