Nazaj

Pogosta vprašanja

Kdaj fotografirati Novorojenčka?

Male štručke je najbolje pofotografirati v prvih 14 dneh po porodu, ko še najtrdneje spijo, saj tako najbolje sodelujejo! Kasneje fotografiranje novorojenčkov že postane težje, saj so več in dalj časa budni, že prično opletati s svojimi mini ročicami in nožicami, kar pa zelo uteži njihovo “poziranje”, hihi.

 

Kdaj fotografirati Dojenčka

Dojenčke je najprimerneje pofotografirati takrat, ko že prično pasti kravice, se morda prijemati za nogice, prijemati igračke, se odzivati s smehom ipd. Starejši kot so, bolj so stabilni, bolje se zavedajo okolice in bolj so ekspresivni, kar je seveda ugodno za naše fotografiranje. Idealen čas za fotografiranje dojenčka je, ko že lahko morda sam sedi brez podpore. Tam okrog tretjega meseca je običajno primeren čas za fotografiranje dojenčka.

 

Kdaj fotografirati Malčke in Otroke?

Predvsem takrat, ko so spočiti in polni energije, saj so takrat najboljše volje in najbolj ekspresivni. Izogibamo se večernih uric ter nagibamo raje k dopoldanskim. Pazimo, da mali trebuščki med fotografiranjem niso lačni.

 

Kdaj je Trebušček najprimernejši za fotografiranje

Najprimernejši čas za fotografiranje trebuščka je nekje med 32 in 35 tednom, ko trebušček že postaja lepo napet in okrogel. Ko prične kukati čez prsno linijo je ravno pravšnji za srečanje s fotokamero, hehe. Naj bo že velik, a ne pre - velik!

 

Kako dolgo traja fotografiranje?

Fotografiranje trebuščka traja nekje do 2 uri, bodisi v studiu ali na prostem.

 

Fotografiranje novorojenčka traja nekje 3 ure, lahko tudi več, saj ga je potrebno veliko uspavati, hraniti, previjati in negovati. Pri fotografiranju novorojenčkov je potrebno imeti res izredno veliko potrpljenja.

 

Fotografiranje malčkov, otrok in družinska fotografiranja pa običajno trajajo uro in pol do dve. Odvisno od koncentracije in volje najmlajših, hehe, in seveda tudi vaših želja.

 

Seveda je dolžina fotografiranja tudi odvisna od količine fotografij in različnih motivov, ki jih želimo posneti.

 

Osebni portret, v kolikor se omejimo na eno sceno (zadje, luč), lahko traja tudi samo dobre pol urce.

Kje se je najbolje fotografirati?

Lepi in zanimivi pogledi se najdejo vsepovsod, bodisi v studiu, ali doma, ali pa kje no prostem. Zcukr z veseljem pofotografira kjerkoli - kogarkoli! So pa nekatere lokacije glede na tip fotografiranja seveda primernejše, kot druge.

 

Studio je najbolj primeren za fotografiranje novorojenčkov, dojenčkov in nosečnic, saj je zanje posebej prirejen. Imamo posebno sobico s posteljo, ki lahko služi kot garderoba, previjalnica ali dojilnica, v studiu pa je tudi veliko različnih rekvizitov, ozadij ter seveda fotografskih luči, s katerimi se lahko poigramo. kadar si želimo privatnejše in bolj domače atmosfere, bolj umetniške fotografije, ali pa se želimo skriti pred dežjem, potem je studio prava izbira.

 

Malčke, otročke in družinice pa najraje pofotografimo kar doma ali kje na prostem, saj so otroci tam najbolj sproščeni, se lahko znorijo in nas ob tem nagradijo z najlepšimi fotografijami.

Kaj naj imamo oblečeno?

Najpomembneje, to, v čemer smo si všeč in se počutimo dobro!

 

Primernejša so enobarvna oz. nevzorčasta oblačila, saj lahko vzorci neželjeno preusmerjajo pozornost (npr. nek kričeči karo). So pa dobrodošle razne teksture v samih tkaninah, pa tudi kakšni manjši modni dodatki.

 

Barve oblačil so lahko recimo enake kot dominantne barve v vašem domu. Nič za to, če niso povsem skladne, saj jih lahko kasneje pri obdelavi fotografij na računalniku še malenkost “popravimo”. Tako bodo v stanovanju izpostavljene fotografije z le tem bolj v "harmoniji", hehe.

 

Na fotografiranje lahko prinesete tudi več kosov oblačil, pa lahko skupaj malo "skombiniramo".

Ali lahko prinesemo svoje rekvizite?

Seveda lahko, ti so zmeraj zelo dobrodošli!

 

V Zcukrovem studiju so sicer na voljo že razna ozadja in podlage, košarice, odejice različnih barv, trakci za glavice, plišaste igračke in podobno. Dojenčki imajo običajno kakšno svojo najljubšo igračko, na katero se še posebej dobro odzivajo, uporabimo jo!

Ali se nam lahko pridružijo tudi drugi družinski člani?

Seveda lahko, družinskih članov nikoli ni preveč! In mednje ne sodijo samo babice in dedki, tete in strici, bratranci in sestrične - to velja tudi za vaše kužke in muce, papige, želvice ter piščančke. Več nas je, lepše je!

Koliko prej se je potrebno naročiti?

Seveda prej, kot pokličete, večja je verjetnost, da bo termin na željen dan še prost. Nikoli ni prehitro! Je pa fino prvi klic opraviti vsaj kakšna dva tedna pred željenim terminom. A nič za to, če ste ta rok že zamudili, pokličite vseeno, če bo termin prost vas z veseljem pofotografiramo!

Kako lahko starši pomagamo usmerjati otroke na fotografiranju?

Otroci so polni energije in polni čudovitih izrazov, ki jih želijo sprostiti v širno vesolje. Biti pri miru je zanje nekaj najhujšega, hehe. Dovolimo jim, da se znorijo in smejo početi stvari, ki jih doma običajno ne, saj bomo tako nagrajeni z največ lepimi fotografijami.

 

Otročke v primeren položaj za slikanje usmerjamo preko igre, s preusmerjanjem njihove pozornosti na zabaven način. Se pačimo kot klovni, jim ponudimo igračko, usmerjamo pozornost na nekaj zanimivega, kaj zapojemo in podobno. Umiriti in nasmejati jih zmeraj skušamo posredno. Če prva igrača ne deluje, poskusimo z drugo ali s kakšnim drugim trikom. običajno že tista tretja zvijača obrodi sadove. Ko govorimo z otrokom zmeraj čepimo, najbolje kar ob fotografu in fino je, da zmeraj govori samo ena oseba. Izogibamo se besedam kot so "nasmej se, oglej sem, kje je fotoaparat" itd., saj tako le redko izzovemo kakšen pristen nasmešek ali drug izraz. V zcukrovem studiu se je na otroke tudi prepovedano kregati, hehe.

 

Družinska fotografija naj bo zmeraj zabavna in polna norčavosti. Takšne fotografije bodo kar sijale od radosti in ujete pozitivne energije. Povežimo fotografiranje z nečim prijetnim in otročki se bodo zmeraj radi vračali pred objektiv!

Kdaj in kako prejmemo fotografije?

Digitalno obdelane fotografije prejmete nekje v 14 dneh od fotografiranja, v digitalni obliki preko spleta ter na lično oblikovanem DVDju po pošti. Prejmete jih v različnih formatih; za razvijanje, za ogledovanje na računalniku in mobilnih napravah, za deljenje v splet itd.

 

Po želji vam lahko fotografije tudi razvijemo, v kakršnikoli velikosti, tudi na platno nekje do velikosti 1 x 2m.. Neobdelanih fotografij ne dajemo naprej.

In plačilo?

Plača se kasneje po samem fotografiranju, z nakazilom na Zcukrov TRR na podlagi računa, ki ga prejmete po pošti skupaj z DVDjem z obdelanimi fotografijami. Če bi želeli fotografiranje komu podariti, recimo v obliki lično oblikovanega bona, vam lahko pošljemo tudi predračun, ki ga prav tako poravnate z nakazilom na naš TRR.