Nazaj

Pogosta vprašanja ob fotografiranju novorojenčkov

Kdaj fotografirati novorojenčka?

Male štručke je najbolje pofotografirati v prvih 14 dneh po porodu, ko še najtrdneje spijo, saj takrat tako najbolje sodelujejo! Kasneje fotografiranje novorojenčkov že postane težje, saj so več in dalj časa budni, že prično opletati s svojimi ročicami, nožicami in glavico, kar pa zelo uteži njihovo “poziranje”, hihi.

Kdaj fotografirati malčke in otroke?

Predvsem takrat, ko so spočiti in polni energije, saj so takrat najboljše volje in najbolj ekspresivni. Izogibamo se večernih uric ter nagibamo raje k dopoldanskim. Pazimo, da mali trebuščki med fotografiranjem niso lačni.

Kdaj je trebušček najprimernejši za fotografiranje?

Najprimernejši čas za fotografiranje  trebuščka je nekje od 30 tedna naprej, ko trebušček že postaja lepo napet in okrogel. Ko prične kukati čez prsno linijo je ravno pravšnji za srečanje s fotokamero. Naj bo že velik, a ne pre - velik!

Kako dolgo traja fotografiranje?

Klasično družinsko fotografiranje (dojenčki, otroci, nosečnice, družinice itd.) traja nekje med 1,5 ter 3 urami. Seveda je dolžina fotografiranja odvisna od količine fotografij, ki jih želimo posneti, različnih lokacij, ki jih želimo obiskati, scen, ki jih želimo narediti itd., ter seveda od razpoloženja naših otročičkov. Osebni portreti, fotografije za dokumente ipd. pa seveda zahtevajo veliko manj časa.

Kje se je najbolje fotografirati?

Lepi in zanimivi pogledi se najdejo vsepovsod, bodisi v studiu, ali doma, ali pa kje no prostem. Zcukr z veseljem pofotografira kjerkoli - kogarkoli! Ima PA vsaka lokacija seveda nekaj svojih prednosti in karakteristik.

 

Studio je najbolj primeren za fotografiranje novorojenčkov, dojenčkov ter nosečnic, saj je zanje posebej prirejen. Imamo posebno sobico s posteljo, ki lahko služi kot garderoba, previjalnica ali dojilnica, v studiu pa je tudi veliko različnih rekvizitov, ozadij ter seveda fotografskih luči, s katerimi se lahko poigramo. kadar si želimo privatnejše in bolj domače atmosfere, bolj umetniške fotografije, ali pa se želimo skriti pred dežjem, potem je studio prava stvar, hehe!

 

Malčke, otročke in družinice pa Zcukr najraje pofotografira kar doma ali kje na prostem, saj so otroci tam najbolj sproščeni, se lahko znorijo in nas ob tem nagradijo z najlepšimi fotografijami. Domača fotografija je bolj pripovedna, ta na prostem pa ima običajno bolj romantičen pridih.

Kaj naj imamo oblečeno?

Najpomembneje, to, v čemer smo si všeč in se počutimo dobro!

 

Primernejša so enobarvna oz. nevzorčasta oblačila, saj lahko vzorci neželjeno preusmerjajo pozornost. So pa dobrodošle razne teksture v samih tkaninah, pa tudi kakšni manjši modni dodatki.

 

Barve oblačil so lahko recimo enake kot dominantne barve v vašem domu. Nič za to, če niso povsem skladne, saj jih lahko kasneje pri obdelavi fotografij na računalniku še malenkost “popravimo”. Tako bodo v stanovanju izpostavljene fotografije z le tem bolj v "harmoniji", hehe.

Ali lahko prinesemo svoje rekvizite?

Seveda lahko, ti so zmeraj dobrodošli!  V Zcukrovem studiju so sicer na voljo že razna ozadja in podlage, košarice, odejice različnih barv, trakci za glavice, plišaste igračke in podobno. Dojenčki imajo običajno kakšno svojo najljubšo igračko, na katero se še posebej dobro odzivajo, uporabimo jo!

Ali se nam lahko pridružijo tudi drugi družinski člani?

Seveda lahko, družinskih članov nikoli ni preveč! In, mednje ne sodijo samo babice in dedki, tete in strici, bratranci in sestrične - to velja tudi za vaše kužke in muce, papige, želvice ter piščančke. Več nas je, lepše je!

Koliko prej je potrebno rezervirati termin?

Seveda prej, kot pokličete, večja je verjetnost, da bo termin na željen dan še prost. Nikoli ni prehitro! Je pa fino prvi klic opraviti vsaj kakšen dober teden pred željenim terminom.

Kako lahko starši pomagamo usmerjati otroke na fotografiranju?

Otroci so polni energije in polni čudovitih izrazov, ki jih želijo sprostiti v širno vesolje. Biti pri miru je zanje ena izmed manj ljubih iger, hehe. Dovolimo jim, da se znorijo in smejo početi stvari, ki jih doma običajno ne, saj bomo tako nagrajeni z največ lepimi fotografijami.

 

Otročke v miren položaj usmerjamo s preusmerjanjem njihove pozornosti na zabaven način, bodisi z igračko, z igro, se pačimo kot klovni, kaj zapojemo in podobno. Umiriti in nasmejati jih zmeraj skušamo posredno. Če prva igrača ne deluje, poskusimo z drugo ali s kakšnim drugim trikom. običajno že tista tretja zvijača obrodi sadove. Ko govorimo z otrokom, se zmeraj počepnemo, najbolje kar ob fotografa in fino je, da z njimi naenkrat govori samo ena oseba.

 

Družinska fotografija naj bo zmeraj zabavna in polna norčavosti. Takšne fotografije bodo kar sijale od radosti in ujete pozitivne energije. Povežimo fotografiranje z nečim prijetnim in otročki se bodo zmeraj radi vračali pred objektiv!

Kdaj in kako prejmemo fotografije?

Digitalno obdelane fotografije prejmete nekje v 14 dneh od fotografiranja, razvite in r digitalni obliki, preko spleta ter na lično  oblikovanem DVDju po pošti. Prejmete jih v različnih formatih; za razvijanje, za ogledovanje na računalniku in mobilnih napravah, za deljenje v splet itd.

 

Po želji vam lahko fotografije tudi razvijemo, v kakršnikoli velikosti, tudi na platno nekje do velikosti 1 x 2m.. Neobdelanih fotografij ne dajemo naprej.

In plačilo?

Plačilo lahko izvedete takoj, na samem fotografiranju, ali preprosto kasneje z nakazilom na Zcukrov TRR. Če bi želeli fotografiranje komu podariti, lahko to storite z lično oblikovanim Zcukrovin bonom, ki ga lahko vplačate tudi v vnaprej.